Ürolojide Laparoskopi

LAPAROSKOPİK CERRAHİ

Ürolojik ameliyatların kapalı yöntemle yapılması hastaya büyük avantajlar sağlamaktadır. Laparoskopik cerrahi kapalı ameliyat tekniklerinin hasta üzerinde ufak delikler açılarak yapılan şeklidir. Laparoskopik cerrahi ile ürolojide kanser ameliyatları dahil her türlü ameliyatlar yapılabilmektedir.

Laparoskopinin avantajları şunlardır:
Vücutta açılan 1-1.5 cm lik üç ya da daha fazla deliklerden girilerek vücut içine yerleştirilen kameralar sayesinde görüş altında yapılır. Vücut içinden alınan görüntüler vücut dışındaki büyük monitorlara 10-15 kez büyütülüp yüksek çözünürlükte ve üç boyutlu aktarılır. Böbrek ameliyatı için bel bölgesine yapılan büyük kesilere laparoskopik ameliyatta ihtiyaç yoktur. Bu sayede hastanın kaslarına zarar verilmediği gibi kozmetik görünümde bozulmamış olmaktadır. Ve hasta çok kısa sürede sağlığına kavuşarak taburcu olmaktadır. Kaslar kesilmediği için hasta ameliyattan sonra ağrı hissetmemektedir. Ayrıca bir en fazla iki günlük bir hastanede kalış döneminin ardından kaslarını hemen kullanabilmekte ve çalışma hayatına hemen başlayabilmektedir.

Bunların yanında laparoskopi cerraha da büyük avantajlar sağlamaktadır. Organ 10-15 kez büyütülerek görüldüğü için ameliyat edilecek organ ve saha daha net görülmekte ve bu sayede açık ameliyattakine göre işlem daha konforlu daha güvenli olmaktadır. Ayrıca tümörlü dokular net olarak görüntülendiği için geride tümör bırakmadan ameliyat yapma kolaylığı sağlamaktadır.

Laparoskopik ameliyatta yapılmış olan küçük kesiler teorik olarak büyük iğne delikleri gibi düşünülürse, iğne yerlerinde iz kalmıyorsa bu ameliyattan sonra da ancak çok dikkatli bakılınca görülebilen izler kalmaktadır.
Böbrek ameliyatlarında damar yapıları net olarak ve 10 – 15 kez büyütülerek görüldüğü için kanama riski ve geride tümör bırakma riski neredeyse yok denecek kadar az olmaktadır.
Açık yapılan prostat kanseri ameliyatlarında görülmesi çok zor olan sertleşmeyi sağlayan sinirler laparoskopide daha iyi görüldüğünden hasarlanmaz. Bu sayede hasta prostat kanseri ameliyatından sonra sertleşme sorunu ve idrar kaçırma sorunu çekmez.

Profösör Doktor Mete Kilciler
Üroloji Uzmanı
Medicalpark Bursa Hastanesi

[email protected]
[email protected]

Paylaş: