Bayanlar Dikkat
Bu egzersizi genç yaşta yapmaya başlarsanız ileride idrar kaçırma kabusunuz olmaz….
İdrar kaçırma insanın sağlığını tehdit etmeyen ancak sosyal izolasyona, özgüven kaybına, insanlardan uzaklaşmaya, işte başarısızlık ve psikolojik sorunlara yol açan bir hastalıktır. Anatomik özelliklerinden dolayı daha çok bayanlarda görülür. Çok ve zor doğumlar yapmak, menapoza girmek, obez olmak, rahim ve yumurtalık ameliyatları geçirmiş olmak veya ailesindeki büyüklerde de aynı sorunun bulunması idrar kaçırmak için risk faktörleridir. Tedavide cerrahiye kadar giden seçenekler mevcuttur. Ancak idrar kaçırma başlamadan önce bayanların alabileceği önlemler vardır.
İdrarı tutan mekanizma pelvik taban kasları dediğimiz kas yapısı içinde bulunur. Bu kaslar vajen ile makat arasındaki kas kütlesidir. Bu kaslar vücutta çok az kullanıldığından diğer kaslarımıza göre gevşemeye ve özelliğini kaybetmeye daha eğilimli kas dokularıdır. Bu kasların diğer bir görevi legen kemikleri arasındaki organları bir hamak gibi taşımaktır. İşte bu yük arttığı zaman ki bunlar gebelik, doğumlar, aşırı kilo ve genetik yatkınlık neticesinde bu kaslar özelliğini kaybeder ve sarkmaya başlar. Bu sarkmanın ilk belirtisi idrar kaçırmadır.
Bu kas dokuları için genç yaşlardan itibaren egzersiz yapılmasının alışkanlık haline getirilmesi ileride idrar kaçırılmasını engeller. Ancak hangi kas dokusuna egzersiz yapılması gerekliliği iyi anlaşılmalıdır. Yanlış kas grubuna yapılan egzersiz ile idrar kaçırmanın önüne geçilemez.
İdrarı yaparken idrar bitmeden idrarımızı durdurmak istediğimizde kastığımız kas dokusu pelvik taban kaslarıdır. İşte bu kas dokuları her gün kasılıp gevşetilerek özelliğini kaybetmesi ve sarkması önlenir. Bu egzersiz sadece idrar yaparken değil otururken, yatarken, televizyon seyrederken devamlı yapılabilir ve önerilen bu egzersizi yapmayı genç yaşlardan itibaren alışkanlık haline getirmek gerekir.
Bu sayede ileride oluşabilecek olan idrar kaçırmanın da önüne geçilmiş olur. İleride idrar kaçırmanızı önleyecek bu mucizevi egzersize Kegel egzersizi diyoruz. Egzersizin doğru kas grubuna yapılıp yapılmadığını anlayabilmek için ve daha ayrıntılı bilgi için üroloji uzmanına müracaat edilmesi ileride idrar kaçırma sebebiyle yapılabilecek olan cerrahiden de sizi kurtarabilir.
Prof. Dr. Mete Kilciler
Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi
Üroloji Anabilim Dalı
Medicalpark Bursa Hastanesi
[email protected]
[email protected]