Cinsel yolla bulaşan HPV virüs enfeksiyonların vücutta yapmış olduğu belirti genital et benleri veya kondilom ismini verdiğimiz lezyonlardır. Human Papilloma Virüs de denilen HPV virüsünün 300 den fazla çeşidi bulunmaktadır ve bunlardan 40 türü genital bölgede siğiller yapar. En fazla HPV 6 ve HPV 11 tipleri genital bölgede siğillere sebep olurlar. HPV 16 ve HPV 18 tipleri ise kadınlarda rahim ağzı kanseri yaparlar.
HPV virüsleri genelde cinsel yolla bulaşır. Erkek veya kadınların çoğu hayatlarında en az bir kez HPV virüsü ile karşılaşırlar. Ancak vücut direnci virüsü ya tam olarak yok eder veya vücutta hiçbir hasar yapamayacak halde baskıda tutar. Siğiller ise genelde virüs vücuda girdikten bir süre sonra ortaya çıkarlar. Bu süre bir haftadan bir yıla kadar değişebilir. HPV virüslerinin yapmış olduğu kondilomlar tedavi edilmezlerse büyüme, yayılma, kaşınma ve kanama eğilimindedirler. Tek siğil halinde görülebildiği gibi büyüyüp karnabahar şeklini alabilirler. Tedavi edilmezlerse çok büyük hacimlere ulaşabildikleri gibi tüm genital bölgeyi tutabilirler. Erkeklerde penis, testis, kasıklar, anüs gibi bölgelerde, kadınlarda ise vajina dudaklarında, vajina içerisinde, anüste, kasıklarda, rahim ağzında ortaya çıkarlar. Genital kondilomlar ağrı yapmazlar.
HPV virüsünün bazı çeşitleri kadınlarda rahim ağzı kanseri yapabilirler. Erkeklerde virüsün kanser yapıcı riski yoktur. Eşinde genital kondilom bulunan kadınlarda rahim ağzı kanseri riski nedeniyle HPV virüsüne karşı aşılanması gerekebilir. Üçlü aşılar HPV 16 ve HPV 18 tiplerine karşı koruma sağlarlar. Dörtlü aşılar ise bunlara ilaveten HPV 6 ve HPV 11 tiplerine karşıda etkili olup hem rahim kanserine karşı hem de kondilomlara karşı kullanılır.
HPV virüsünü vücuttan tamamen yok edecek bir tedavi yoktur. HPV virüsünün yaptığı kondilomlar koter ile yakılarak, sıvı azot ile dondurularak, lazer ile yakılarak veya kimyasal doku eriticiler ile eritilerek yok edilir. Ancak buradaki en iyi ve etkili tedavi siğillerin altına lokal uyuşturucu iğne yaparak koter ile yakmaktır. Çünkü HPV virüsü 70 derecede ölür. Bu yüzden sadece siğili yok etmek değil virüsü de öldürmek için en iyi tedavi koter ile yapılır. Siğili yaktıktan sonra yanık dokuyu kazımak sonra da siğil tabanını koter ile tekrar yakmak gerekir. Bu durumda aynı bölgeden yeni kondilomlar çıkamaz. Tedavi bittikten sonra da tüm genital bölge cildi rifocin ile temizlenir. Rifocin ile bölge temizliği belirli aralıklarla yapılırsa ciltteki HPV virüsleri de ölür ve yeni kondilomların çıkması önlenmiş olur.
Prof. Dr. Mete Kilciler
Üroloji Uzmanı